תרגיל בית/שנקר 2024
איתמר פיינר
שלב ראשון - התבוננות
צמח ששורשיו פוצצו את העציץ.
שמשייה מקובעת בבית קפה ליד הפארק
צמח שמת ככל כנראה מחנק של שורשיהם של הצמחים הסובבים אותו
ציפור נחה בסביבת בית קפה בגינה
צמח ששורשיו גדולים מדי לעציץ ובסוף עלולים להוביל להחלשתו או מותו
צמח שמת מחנק של שורשיו של הצמח הצמוד אליו.
שלב שני - הזדמנויות עיצוב
לקוח:
בני אדם וצמחים
בעיה:
הצללה קשיחה שאינה מותאמת ומשתנה בהתאם לאור ולמשתמשים בה.
לעיתים מפספסת את השמש או לחילופין מצלה יתר על המידה.
לעיתים חוסמת אור לצמחים ומונעת מהם לגדול כמו שצריך או לחילופין חושפת אותם יתר על המידה.
פיתרון:
שמשייה שפועלת על פי עיקרון ה׳טרופיזם׳ של פרחים וצמחים ועוקבת אחר השמש ומתרחבת ומצטמצמת בהתאם לאור וכך מייצרת הצללה דינאמית, עצמאית, יעילה ושומרת על אור מקסימלי לסביבה.
לקוח:
בני אדם והרחוב
בעיה:
עצים המנשירים עלים ופירות רבים ומהווים מטרד משמעותי בחייהם של דיירי הרחוב.
פיתרון:
רשת תלייה בעלת אפשרויות פריסה גמישות הנפרסת על עצים (נצמדת לגזע ונתלית על חלק מהענפים) שמנשירים המון עלים או פירות ויוצרים מטרד סביבתי - גמישה מאוד ועדינה וכל נפל מהעץ נופל ומתנקז לנקודת הפליטה הנמצאת צמוד לגזע העץ - ניתן לתוך שק שניתן לפנות ביום פינוי הגזם. הטבעת שנצמדת לגזה ומהווה את הבסיס של הרשת הינה בעלת מנגנון רטט שפעם בכמה זמן קבוע מראש היא מרטיטה את העץ ומנשירה ממנו כמות מהנשר הפוטנציאלי. אפשרי להשתמש ולייעד את הגזם והפירות לקומפוסט. פיתרון סולידי למראה שיכול לשפר משמעותית את איכות חייהם של התושבים..
לקוח:
הציפורים
בעיה:
ככל שהעיר מעמיקה ומבססת את שורשיה לעומק ולגובה, כך בעלי החיים בסביבה זו מצויים באתגרים קשים יותר מיום ליום במציאת הבית שלהם והיכולת שלהם להתרבות כראוי. ככל שיש פחות עצים והשטח מאתגר יותר עבור ציפורים לקנן ולהקים משפחה, כך התחרות גדלה והמשאבים מצטמצמים.
פיתרון:
התקן אדפטיבי של אוכל ומים לציפורים שבאות לקנן בצמחים בגינה. ניתן לבחור גדלים שונים, להצמיד לצמח עצמו או למשטח צמוד. נטמע היטב בתוך הצמח כדי לאפשר לציפור אינטימיות ולמנוע תחרות והתקהלות של ציפורים ובכך למשוך ולעודד קינון של ציפורים במרחב האורבני. כחלק ממוצר זה, יסופק ליין של סוגי מזון שונים שיוצעו ללקוח יחד עם המתקן, שיבוססו על מחקר של זני הציפורים בכל אזור בעיר, וכך יותאם המזון לאזור מסוים ויוכל לסייע בשימור זנים רצויים והרחקה של זנים פולשים.
לקוח:
צמחים וגננים
בעיה:
בעיה ידועה ונפוצה אצל צמחים צמודים שחולקים עציץ או אדנית היא ששורשיו של האחד חונקים את השני והורגים אותו.
פיתרון:
התקן מחומר מגיב כימית (מושפע מנייר לקמוס) שנשתל בין שני צמחים סמוכים ונועד להתריע כאשר השורשים של שני הצמחים מתקרבים האחד אל השני לקראת מפגש. כאשר הם נוגעים בהתקן משני צדדיו, ההתקן משנה את צבעו מעל הקרקע וכך ניתן למנוע מהם להפגש ולבצע פעולה של חידוש שורשים טרם הפגישה של הצמחים. זהו התקן קטן ומופיע מעל הקרקע כבליטה קטנה. נועד להחדרה כשהצמחים צעירים או לחילופין לאחר חידוש שורשים או החלפת עציץ.
לקוח:
גננים ולקוחותיהם
בעיה:
צמחים מחפשים כל דרך לגדול, להתרחב, להעמיק ולבסס את שורשיהם ככל שניתן. צמחים שנמצאים בעציץ חיים תחת מגבלה משמעותית של מקום - מה שבסוף עלול להרוג אותם או להחליש אותם. בנוסף, הפרוצדורה של חידוש שורשים והחלפת עציץ הינה פרוצדורה קשוחה בעציצים גדולים ועשויה לעלות לא מעט כסף - בייחוד כי פעמים רבות נדרש בעל מקצוע.
פיתרון:
עציץ מתרחב כדי לאפשר לצמחים בגינה אורבנית להמשיך לגדול תוך מניעת רכישת כדים חדשים ומניעת הפרוצדורה המסובכת של העברת הצמח לכד חדש. אולי מחומר טבעי שמתקשר עם השורשים ומדשן מעט את האדמה
לקוח:
בני אדם
בעיה:
ברזיה לא נקייה ורובצת חיידקים. מונעת זמינות למים נקיים.
פיתרון:
פיה לברזיה בעלת שני ראשים שכל משתמש מסובב והפיה שסובבה לתוך הברזיה נטבלת בחומר מחטא ואז הופכת לנקייה למשתמש הבא.
לקוח:
בני אדם והרחוב
בעיה:
גננים רבים תמיד נתקלים באלתורים שהם נדרשים לעשות. לעיתים רבות, משהו ׳כמעט׳ מתאים ולא בול. האלתור הנדרש לפעמים דורש עבודה רבה ומאומצת כמו ניסור, שיוף, חיתוך וכו׳ וגם אז המוצר הסופי אינו מדויק ולטווח הארוך עלול לייצר בעיות. לכן, יש צורך בפיתרון פשוט שמאפשר גמישות ואוניברסליות שתתאים למספר מקרים ותאפשר עבודה נקייה יותר ופשוטה יותר.
פיתרון:
מחבר השקיה מתרחב במגע עם מים.
מחבר שנכנס לעציץ של ההשקייה כמו שצילמתי, שעשוי מחומר שמתרחב וכך הוא מהווה מחבר אוניברסלי ויכול להתאים למגוון חורים. מכניסים אות המחבר לחור המיועד, מרטיבים, והוא מתרחב עד לגודל החור ומייצר לחץ ואיטום טוב וטבעי.